NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Naaktslakken’

Bij mijn thuiskomst op zaterdag 13 november 2021 zie ik op de betonrand van de garage een zwart bolletje. Natuurlijk ben ik nieuwsgierig en als ik het aanraak, zie ik dat het zich uitstrekt. Ik weet dan al dat het één van de naaktslaksoorten is.

Bij vochtig weer kun je in de tuin en op de fiets- en voetpaden naaktslakken zien kruipen. Deze slakken hebben geen zichtbaar huis, zoals de huisjesslakken. Ik maak enkele foto’s en ga aan de hand van de Elseviers Slakkengids na welke soort dit hier is. Ik heb mij wat op de hals gehaald, want er zijn diverse soorten zwarte naaktslakken. Zoekend op het internet kom ik een kaartje tegen en ook daar los ik het vraagstuk niet op.

Is het een zwarte wegslak? Een kleine akkerslak? Een grauwe wegslak? Een donkere wegslak? Al deze soorten worden aangereikt als ik op de website waarneming.nl de foto’s die ik maakte aangeef. Later hoop ik door een deskundige op dit gebied wel gewezen te worden op welke soort het was.

We zijn niet zo gek op naaktslakken. Glibberige dieren die op de hand vervelend aanvoelen. In de tuin vreten ze bij mij van mijn aardbeien. Op zich gun ik het deze dieren, net zoals bijvoorbeeld de merels, maar het vervelende is dat ze altijd stukjes opeten. Enige opvoeding over verspilling van eten, zou geen kwaad kunnen.

Meestal zie ik in onze tuin dan roodbruine exemplaren, mogelijke de wegslak. Toch zijn het belangrijke dieren in het ecosysteem. Ze eten plantaardig materiaal en zorgen zo voor de compostering daarvan.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button