NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Muurbloempjes’ (109)

Heeft u ook op dansles gezeten? Heel triest kijk je dan naar diegene die niet als een van de eersten gekozen wordt om de dans mee te beginnen. Hetzelfde geldt bij het samenstellen van een team bij trefbal of zaalvoetbal op school.

In het basisonderwijs, en ook tijdens de middelbare schoolperiode valt dit gedrag enorm op. Ik kon daar heel slecht mee omgaan. Niet dat ik altijd als een van de eersten werd gekozen, maar ook nooit als een van de laatsten. Ik was begaan met degenen die we ‘muurbloempjes’ noemden.

Tijdens mijn schoolloopbaan als leraar en later directeur van een scholengemeenschap heb ik mij altijd afgevraagd hoe je leerlingen die dit overkomt, zou kunnen helpen. Soms blijken het gewoon jongens of meisjes te zijn die wat langer de kat uit de boom kijken. Geen slechte eigenschap. Soms zijn ze heel verlegen en dat is iets om netjes te overwinnen. Aan dit gedrag dacht ik vorige week toen ik u meldde dat in onze tuin de eerste sneeuwklokjes zich achter een heg presenteerden. Een dag later zag ik elders in de tuin de eerste winterakonieten. Een bolgewas dat veel voorkomt op landgoederen en tot de zogenaamde Stinzenplanten wordt gerekend. Verlegenheid kennen deze bolgewasjes niet. Dat heb ik er maar van gemaakt.

Een Stinze is ook een grotere boerenhoeve of een tuin bij een kerk. Tot de stinzenplanten horen ook de krokussen. Daarvan zijn heel veel soorten. Niet alleen voorjaarsbloeiers, maar ook herfstbloeiers. De krokussen die in mijn voortuin stonden dicht tegen de heg aan. Opnieuw een momentje van ‘muurbloempjes’. Ik ben er heel blij mee, want zo geven ze aan dat de lente in aankomst is.

Foto: Peter C. Meijer

N.B. Aan de Tussenweg ten zuiden van Middenmeer fotografeerde Ina van Veldhuizen een prachtige zomertortel. Toch maar eerst van de lente gaan genieten.

Laat meer zien
Back to top button