NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Meriansborstel’ (145)

Eén van de websites die ik bijna dagelijks bekijk, is die van de Natuurvereniging Wierhaven (www.wierhaven.nl). Op dit moment staan er heel veel meldingen van paddenstoelen en dat is begrijpelijk in dit jaargetijde. Leen Kuiper stuurde een prachtige foto van een paddenstoel uit het Robbenoordbos en die al ik een van de volgende keren beschrijven.

Op 16 oktober stond er in de rij van waarnemingen: Meriansborstel??? Ik wist niet wat dit kon zijn en klikte de melding aan. Er was een prachtige foto bij. Die had ik graag bij dit stukje willen plaatsen, maar ik kon de maker daarvan niet vinden. Kijkt u zelf maar op de website van Wierhaven.

Een prachtige video van deze rups kunt u vinden op: Rups van meriansborstel | Zelf Geschoten | Vroege Vogels – YouTube. De Meriansborstel is een nachtvlinder en zoals veel nachtvlinders is het als volwassen vlinder een grijs beest. Dit in tegenstelling tot de rups van de soort. De naam van de vlinder is vermoedelijk voor een deel te danken aan de opvallende borstels op de rug van de rups. Het eerste deel verwijst naar de schilderes van vlinders en insecten Maria Sibylle Merian. Zij was in Duitsland geboren (1647) en zij bestudeerde de ontwikkeling van de vlinder van pop naar rups en dan naar het volwassen dier.

In 1685 verhuisde ze naar Friesland. Haar nieuwsgierigheid naar de natuur bracht haar in 1699 naar Suriname. Een bootreis van twee maanden. Ook hier schilderde zij en haar werk is in diverse boeken te zien. Prachtige tekeningen. Haar boeken worden nog steeds herdrukt en zijn nog te koop.

De rups lijkt een mantel aan te hebben en is daardoor mogelijk vernoemd naar Maria. De foto is ter beschikking gesteld door Kars Veling van de  De Vlinderstichting | Vlinder: meriansborstel / Calliteara pudibunda. Op de website staat dat het een algemene soort is in ons deel van Europa en er is zelfs een stip bij het Robbenoordbos op het verspreidingskaartje.

Foto: Kars Veling Vlinderstichting
Laat meer zien
Back to top button