NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Meetnet Urbane Soorten’ (119)

In april wordt één van de drie tellingen gedaan voor dit project van SOVON (Stichting Ornithologisch Veldonderzoek Nederland). Vanaf het begin (2008) tel ik mee. Op 19 april 2022 startte ik om 7:30 met deze april telling. Ik tel dan op 12 punten in Middenmeer. Ik begin in de achtertuin aan de Mossel en ga zo naar de Schagerweg en daarna naar de Havenkade. Vervolgens via de Poststraat naar de zuidkant van Middenmeer. In 2008 telde ik op 1 april voor het eerst en nu dus voor de 15e keer.

We noemen een dergelijke telling een Punt-Transect-Telling. Door gedurende een groot aantal jaren op dezelfde manier te tellen, krijgen we zicht op de veranderingen in een gebied. Als ik de telling van nu vergelijk met de april telling van 2008 mis ik tien soorten. Geen boomkruiper, roodborst, fuut, bergeend, blauwe reiger, scholekster, grote bonte specht, scholekster, houtsnip en witte kwikstaart. In 2022 wel Nijlganzen geteld.

Kun je hieruit al een conclusie trekken? Dat zou wel voorbarig zijn, maar het is een trend die zich de komende jaren kan voortzetten. Juist door deze tellingen kunnen er na een aantal jaren wel conclusies getrokken worden. Dat ik nu 19 dagen later telde dan in 2008 kan een rol spelen. In maart was het prachtig weer en nu begin april is het nogal fris met veel oostenwind.

Wat mij verder opvalt is dat ik de boomkruiper niet meer hoor. De appelvink is ook al een tijd buiten beeld. Op het kerkhof is deze soort wel gezien of gehoord.  De houtsnip was een toevallige soort. Het blijft interessant deze telling te blijven volhouden. N.B. Dit weekend is er een bijen telling. Gedurende een half uur wilde bijen tellen. Dt vind ik moeilijker dan vogels tellen.

De foto van de roodborst is genomen door Otto de Vries in Wieringerwerf op 7 januari 2022

Foto: Otto de Vries

 

 

Laat meer zien
Back to top button