NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Luilekkerland’ (93)

Vorig jaar en dit jaar heb ik over de buxusstruik en de buxusmot geschreven. Vanaf augustus dit jaar is het aantal buxusmotten toegenomen. Er vliegen er overal steeds meer en dit wordt ook door anderen ervaren. Heel vervelend natuurlijk voor onze buxusstruiken, maar ik merk aan de buxusstruiken voor mijn huis dat er wel een enorme aantrekkingskracht is voor de drie eksters in onze omgeving. Ze springen op onze buxus en dan zie dat ze een vlinder pakken en weer wegvliegen. Natuurlijk nam ik daar een foto van, want het is een bijzonder verschijnsel voor mij.

Echter de laatste week – vanaf 19 september 2021 – vliegt er steeds een vrouwtje zwarte roodstaart rond ons huis. Eerder heb ik over deze soort in Middenmeer geschreven. Ze broedden hier in het industrieterrein langs de Havenstraat. Dit jaar heb ik de soort nog niet kunnen waarnemen, totdat dit vrouwtje zich liet zien.

Aan de snavel kunt u zien dat het een insecteneter is. Vergelijkt u het maar eens met de huismus of de vink. Die hebben een dikke snavel waarmee ze zaden kunnen pikken. De zwarte roodstaart in onze tuin zit bij tijd en wijle op de buxus en dan zal er wel eens een rups gegeten kunnen worden. Dat wilde ik wel fotograferen. Maar zodra ik iets probeerde door het raam van de huiskamer was de vogel al weer gevlogen.

Gelukkig had ik vanochtend geluk. Even zag ik de vogel en zorgde dat mijn fototoestel gereed was. Eén foto kon ik maar nemen en die ziet u hierbij. De foto is gemaakt door de auteur op 30 september 2021.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button