NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Goudhaantje’

Als u op zondagochtend naar Vroege Vogels op de radio luistert, wat ik kan aanbevelen, dan is een van de onderdelen ‘de fenolijn’, waarin mensen via de telefoon lokale waarnemingen inspreken. Zo hoorde ik op zondag 22 november 2020 een inwoner van Medemblik een waarneming doorgeven van een vogeltje dat tegen zijn raam was gevlogen. Hij zette het vogeltje in een doosje en na verloop van tijd kwam er weer leven in en kon hij het diertje weer laten vliegen.

De betrokken inwoner wist niet wat voor vogeltje hij had gevonden. Wel was hij onder de indruk van de gele streep over de kop. Dan weten de vogelaars onder ons dat het hier een goudhaantje betreft. Het is niet de eerste keer dat een vogeltje tegen een raam aanvliegt. Soms overleven ze het, soms niet. Zelf vond ik bij Albert Heijn in
Hoorn (vlak bij het ziekenhuis) een dode houtsnip als raamslachtoffer. Als u dit wil, kun je op het raam stickers van vogels plakken. Daardoor is het voor een vogel hopelijk duidelijk dat hij of zij niet kan doorvliegen.

Goudhaantjes zijn de kleinste vogeltjes in Nederland. Ze maken heel hoge geluidjes en wie dit nog kan horen, heeft een goed gehoor. Volgens de metingen zouden hun roepjes wel 20.000 hertz omvatten. Ik moet weer checken of ze nog kan horen. Leen Kuiper maakte deze foto in november 2020.

‘Goudhaantje’ – Foto: Leen Kuiper

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button