NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Zwanen’

De knobbelzwaan is voor de meesten van ons een bekende vogelsoort. Als ik vanuit de Wieringermeer richting Abbekerk rijd, gebeurde het meerdere keren dat ik daar zwarte zwanen zag. Daarmee begint het liedje: ‘Witte zwanen, zwarte zwanen, wie wil er mee naar Engeland varen? Engeland is gesloten…tja toen dus al.

De Zwarte Zwaan is een broedvogel en komt in Australië voor. In Nederland is het een zogenaamde invasieve soort. Een vogelsoort die hier normaal niet thuis hoort, maar op de een of andere manier hier wel gekomen is. Meestal ontsnapt bij een eenden houder of mogelijk op andere wijze.

De zwaan op de foto, die leen Kuiper maakte, is een Wilde Zwaan. Naast de Wilde Zwaan kennen wij ook nog de Kleine Zwaan. Het grootste verschil zit in het geel op de snavel. De Wilde Zwaan heeft een grotere gele vlek dan de Kleine Zwaan. De secure waarnemer zal nog enkele andere kenmerken kunnen opnoemen. Wim Tijsen is bij ons de Kleine Zwanen deskundige. Al jaren houdt hij bij hoe het met de trek van deze soort gaat. In voorgaande jaren bleken er meer Kleine Zwanen gezien te worden dan tegenwoordig. Dat kan mogelijk door het opwarmen van de temperatuur in de broedgebieden komen. Ze hoeven niet meer ver weg. Ze broeden op de toendra’s in Oost Europa.

Wilde Zwanen broeden in eenzelfde gebied, maar ook meer naar het noorden in Scandinavië. De foto is op 1 januari 2021 gemaakt aan de Oostermiddenmeerweg in de Wieringermeer door Leen Kuiper.

Foto: Leen Kuiper

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button