NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kraanvogels’ (168)

Als in het voorjaar de oostenwind waait, kijken de mensen in het oosten van het land uit naar overvliegende Kraanvogels. Vaak komen ze in grote aantallen overvliegen en dan lijkt het erop dat er een orkest voorbijgaat. Eens werd ik zelf wakker in Slootdorp en ik hoorde dat geluid. Ik kon niet tijdig uit bed komen om de vlucht Kraanvogels te zien overvliegen.

In ons gebied moeten wij het hebben van vogels die afwijken van hun vlucht naar het noorden van Europa en terechtkomen in bijvoorbeeld de Dijkgatsweide. Dat meemaken is op zich best mogelijk. Zo zag fotograaf Leen Kuiper een Kraanvogel in dit gebied op 15 april 2023. Hij meldde dit op de Whatsappgroep opdat wie dit wilde kon meegenieten. Helaas moest Leen al spoedig doorgeven dat de vogel het IJsselmeer was opgevlogen en niet meer terugkeerde. Zelf denk ik terug aan onze tocht naar Zweden waar wij op Öland naar vogels keken. Tijdens een rustpauze genoten wij van de balts van deze vogels. Ook denk ik aan de prachtig film ‘Als de Kraanvogels overvliegen’ uit 1957. De Russische film over een Russische familie tijdens de Tweede Wereld oorlog.

Voordat een soldaat naar het front gaat, neemt hij afscheid van zijn geliefde. Tijdens deze bezigheid horen ze het geluid van overvliegende Kraanvogels. Daar is de film naar vernoemd. Een geweldig liefdesdrama, waarbij ook herinneringen bovenkwamen over de film en het boek ‘The Third man’, geschreven door Graham Greene en verfilmd door Carol Reed. Het gaat dan over duistere zaken met medicijnen. Mogelijk kent u het thema ‘Harry Lime’ dat Anton Karas speelde op de citer. In een boek over de herkomst van het woord ‘kraan’ begrijp ik dat de kraan die gebruikt wordt in de bouw vernoemd is naar de Kraanvogel.

De foto is van Leen Kuiper en gemaakt in de Dijkgatsweide op 15 april 2023.

Laat meer zien
Back to top button