NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kraanvogel’ (111)

Op 21 februari 2022 kwam er via de Wierhaven app een melding van een kraanvogel. In de middag werd de jonge vogel ook door anderen gezien op de vogelakker aan de noordkant van de Oom Keesweg. Het is weer de tijd dat de kraanvogels terugkeren uit het zuiden van Europa. Inwoners van het oosten van ons land kennen dit beter dan wij in het westen.

Dat komt doordat er groepen kraanvogels bij hen in deze periode van het jaar  meestal overvliegen. Zij worden daarop geattendeerd door het geluid van de overtrekkende groep. In de jaren zeventig gebeurde het bij mij eens in Slootdorp toen ik ’s avonds al in bed lag. Ik wist toen niet wat het geluid was dat ik hoorde. Het leek op een groep muzikanten, maar ja weet dan maar eens welke vogels er dan overvliegen.

Veel later vergeleek men het geluid van overvliegende kraanvogels met een orkest en toen wist ik wat ik destijds had gehoord. Mocht u eens in de gelegenheid zijn de balts van kraanvogels te zien, dan raad ik u aan dit te gaan waarnemen. Een groepje vogelaars van Wierhaven ging in 2001 naar Zweden. Het doel was het eiland Öland. Wij genoten van de zeearenden ter plekken en bezochten het vogeltrekstation.

Het huisje dat wij huurden had een heerlijk terras. Het fraaie weer nodigde na intensieve tochten over het eiland uit om even lekker uit te rusten. Onder het genot van een heerlijk glaasje geestrijk vocht, konden wij de balts van de kraanvogels bekijken. Op het moment suprême keken wij even decent de andere kant uit of proosten op het toekomstig resultaat.

En dat kwam allemaal op in mijn hoofd bij het horen van de waarneming deze week en van de foto die Otto de Vries stuurde. Ook hij was destijds een van de deelnemers in Zweden.

Foto genomen aan de Oom Keesweg op 21 februari 2022.

Laat meer zien
Back to top button