NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Korstmossen’ (163)

Mij valt het op dat er overal in onze buurt witte vlekken op de stenen zitten. Mogelijk kunt u dit bevestigen. Zijn dit ook korstmossen? Een tijd geleden las ik dat de gele plakkaten op de daken korstmossen zijn. Door de toename van stikstof in de lucht zijn de korstmossen op de daken toegenomen. Ik werd op deze levensvorm geattendeerd door de kauwtjes. Het blijkt dat zij van deze korstmossen eten. Op zich is dit niet zo verwonderlijk. Vroeger maakte de mens ook gebruik van de korstmos als voedselbron. Rendiermos en IJslands mos zijn hiervan voorbeelden.

Ook is te lezen in de literatuur dat korstmossen als voedsel voor geiten, schapen en koeien gebruikt worden. In de noordelijke toendra’s vormen ze zelfs het hoofdvoedsel. Korstmossen zijn een symbiose tussen een schimmel en een alg. De schimmel zorgt ervoor dat de alg water uit de grond kan krijgen. De alg zorgt door fotosynthese voor energie. Zo hebben ze elkaar nodig.

De foto die hierbij gaat, maakte ik op 8 maart van de stoep. Daar herkent u mogelijk een korstmos in. Ik zette de foto op ‘waarneming.nl’ en kreeg van een kenner dat dit een ‘Rond Dambordje’ is. Deze korstmos is zeer algemeen in Nederland. Ze groeien op beton, dus stoepranden en stoeptegels. Eigenlijk niet bijzonder, maar voor mij toch leuk weer wat meer van onze omgeving te weten te komen. De foto is van de auteur gemaakt in Middenmeer.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button