NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Koollangpootmug’ (146)

Wij hebben het niet zo op muggen. Als we slapen en de mug begint naast ons oor te zoemen, dan komen er destructieve gedachten in ons op. Langpootmuggen roepen dit echter niet op, althans niet bij ons. Tuinders en agrariërs hebben veel meer moeite met de nazaten van deze muggensoort. Emelten noemen we de larven van de langpootmug. Deze kunnen veel schade aanrichten aan gewassen en kom je aan de verbouwer zijn producten dan kost dit geld.

Bij mij gaan mijn gedachten naar de Kweekschool ‘Magister Vocat’ in Amsterdam. Daar gaf broeder Theowald van Leeuwen (†) ons biologieles. Van hem heb het enthousiasme gekregen om met leerlingen naar buiten te gaan en ze de natuur te laten beleven. Ik ben nog steeds zijn leerling en geef dit door aan U.

Theowald was de oprichter van de ‘Jeugd natuurwacht’. Diegenen die bij meester Aalders op de Titus Brandsma in Middenmeer hebben gezeten, hebben mogelijk nog het diploma gekregen dat uitgereikt werd aan de jeugdige natuurwachters. Ik had het geluk meester Aalders nog te hebben meegemaakt, nadat ik in 1976 leraar biologie en Engels werd aan de Dr. A. Ariëns Mavo.

Terug naar de langpootmug die op mijn voordeur zat. Ik zou wel willen weten wat dit dier bezielde om uren lang tegen de voordeur aan te zitten. Het enige dat ik mij kan voorstellen is dat de langpootmug lekker in het zonnetje zat. Voor zover ik het heb kunnen vinden, lijkt het hier de Koollangpootmug te betreffen.

In het Engels wordt de naam ‘Daddy-Long-Legs’ gebruikt voor deze soort. ‘Hooiwagen’ noemt men deze soort hier ook wel, hoewel deze op spinnen lijkende dieren niet tot de spinachtigen horen. De foto is van de auteur en gemaakt op 23 oktober 2022 op de voordeur van ons huis.

Laat meer zien
Back to top button