NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Koninklijke reiger’ (134)

Als we naar de kleur van deze reiger kijken, kun je dit rustig stellen. De kleur purper hoort overduidelijk bij de mensen van koninklijke bloede. Tegenwoordig letten alleen royal verslaggeefsters daarop.

De vogelaars in het gebied van de Natuurvereniging Wierhaven houden elkaar op de hoogte van leuke waarnemingen in het gebied Medemblik, Wieringen en Wieringermeer. Deze week zagen enkele leden op Wieringen de Purperreiger. Op de WhatsApp groep van Wierhaven merk je dan meteen dat er iets bijzonders wordt gezien. Enthousiaste berichten volgen dan van waarnemers.

Fotografen gaan er graag op af en waar ze ervoor zorgen dat de vogel geen stress krijgt, zijn wij natuurlijk blij met een prachtig plaatje. Leen Kuiper stuurde mij de bijgaande foto. De purperkleur is niet het meest opvallende. Wel de enorme rat die gevangen is. Normaal vangt de soort vooral vis van 2 tot 15 centimeter. Ook kikkers, waterinsecten en (rivier)kreeftjes, muizen, mollen, hagedissen en wat de reiger verder voor de snavel komt. Dat is natuurlijk nu deze rat.

De vogel is nog jong en daarmee niet uniek in ons gebied. Na de broedtijd trekken de vogels weg naar Afrika, waar ze overwinteren. De Weerribben, de Alde Faenen en de Wieden zijn in onze omgeving hun broedgebieden. De Nieuwkoopse Plassen zijn ook goed om ze te zien. Trouwens ook bij het Naardermeer. Als u een leuke melding heeft, geef dit dan door op www.wierhaven.nl en wel onder waarnemingen. Onze dank is groot.

Dank ook voor de mooie foto aan Leen Kuipers. Hij maakte deze op Weringen op 11 augustus 2022.

Foto: Leen Kuiper

 

 

Laat meer zien
Back to top button