NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kolibrivlinder’

Als u gewoon eens wilt genieten van prachtige tekeningen die van vlinders zijn gemaakt, dan kan ik u het boek ‘Dag- en Nachtvlinders’ aanbevelen. De tekeningen zijn gemaakt door Jan Christiaan Sepp. Hij werd op 8 november 1739 geboren in Amsterdam en overleed ook weer aldaar in 1811.

In 1978 werden de tekeningen die hij had gemaakt weer opnieuw uitgebracht door uitgeverij Bruna. Het is genieten van al die prachtige platen. Wat ik helaas niet in het boek vond, was een tekening van de kolibrievlinder. Linnaeus had deze vlinder in 1758 al een wetenschappelijke naam gegeven, dus het was toen al een bekende soort. Het is een trekvlinder die mogelijk door het warmer wordende weer in Nederland meer voorkomt dan vroeger. Van februari tot november is deze nachtvlinder overdag te zien in onze tuinen. Als u via Google deze vlinder opzoekt dan kunt U heel veel foto’s en zelfs video’s zien.

Afgelopen zondagmiddag zag ik plotseling een vlinder langs ons huiskamerraam omhoog vliegen. Ik herkende deze vlinder direct, want in de zomer is hij of zij af en toe te gast op de bloemen van de vlinderstruik. Biddend voor een bloem lijkt deze vlinder inderdaad op aan kolibrie. Ik was verrast en direct geboeid. De foto is gemaakt in de tuin van de auteur in 2018.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button