NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Koereiger’

In de laatste week van januari 2021 kwam er een melding van een Koereiger op Wieringen. Dit kleine reigertje is vaker gezien in ons werkgebied en dus ga ik naar de waarnemingen zoeken op de website www.wierhaven.nl.

De eerste waarneming die aangegeven wordt is van 2008 in de Hoelmerkoog. Fred Visscher en Wiebko Lubbers staan als de waarnemers vermeld. In totaal zijn er 382 waarnemingen ingevoerd. De meeste waarnemingen zijn op Wieringen In 2014 werd er in mei weer een waargenomen, evenals in 2016.

In 2017 werden er in mei drie Koereigers in de Wieringermeer aan de Schervenweg gezien. In juli en augustus 2017 steeds 1 exemplaar op Wieringen. En zo is het elk jaar tot nu toe. Oosterland, de Venneweg, de polder Waard-Nieuwland en de Hoelmerkoog zijn favoriete plekken. DE waarnemingen zijn bijna uit alle maanden.

Dit witte reigertje valt goed op. Wel kun je het verwarren met de kleine zilverreiger. Let dan vooral op de snavel en bij het vliegen op de tenen. De kleine zilverreiger heeft gele tenen.

Als u naar documentaires over landschappen in Afrika kijkt, zie je vaak witte reigertjes op buffels. Dat zijn koereigers. In de loop van de eeuw zijn ze naar het Middellandse Zeegebied gemigreerd en zo verder naar het noorden. Dat merken wij de laatste jaren ook in ons gebied.

Laat meer zien
Back to top button