NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Koekoeksdag 30 april’

Lange tijd was 30 april een vrije dag. Mijn echtgenote keek dan graag naar de televisie en genoot van het defilé of later van het bezoek van de koninklijke familie aan een plaats in Nederland. Meestal was het mooi weer en voor mij als vogelaar een mooi moment om de natuur in te gaan.

Er zijn twee vogelsoorten waarvan ik mij altijd herinner ze voor het eerst in een jaar op 30 april te hebben gezien. De koekoek en de draaihals. Vooral met de koekoek heb ik een bijzondere band. In de jaren zeventig en tachtig
was ik betrokken bij het maken van een leerplan Biologie voor het LBO. Daartoe ging ik naar Enschede alwaar de Stichting Leerplan Ontwikkeling zat. Uiteraard moesten wij pr bedrijven voor ons project. In die dagen waren stickers de ultieme mogelijkheid daartoe. Iemand ontwierp op mijn suggestie een sticker met daarop een koekoek. Later werd daar een slogan aan toegevoegd. ‘De koekoek roept en legt een ei, leer-noch werkplan heeft zij daarbij’.

De reden dat ik de koekoek als symbool voorstelde had te maken met mijn grote interesse voor deze vogelsoort. Wat is de reden dat het vrouwtje haar eieren legt in het nest van een andere vogelsoort? Heel vaak is dit een rietvogel zoals een kleine karekiet of een rietzanger. Hoe is dit in de evolutie ontstaan? Welk voordeel heeft de
koekoek hiervan?

Heel veel vragen waarop de wetenschap een antwoord probeert te geven. In Hollands Kroon hoorde ik heel vaak de koekoek aan de Waardweg. Vorig jaar ook in het Zwin bij Anna Paulowna. Af en toe zie je de koekoek ook op trek. Zomaar op een prikkeldraad zittend of langs vliegend. Dat vind ik altijd heel opwindend. Je kunt de vogel als deze roept niet missen. Even zoeken dus. De foto is gemaakt door Johan van de Vegt uit Wieringerwerf.

Kijk ook eens op www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button