NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kleine vos’

Zo af en toe leek het of er een vlinder voor het raam van de huiskamer langs vloog. Als ik dan ging zoeken, zag ik wel bruine blaadjes, maar geen vlinder. Op zaterdag 20 februari 2021, het begin van vroege lente, zat ik rond lunchtijd een broodje te eten. Opeens zie ik iets fladderen. Weer een blaadje? Als ik iets beter kijk, meen ik
een vlinder te zien en wel de kleine vos. Snel mijn fototoestel gepakt en een foto gemaakt.

Toen ik vorig jaar over de kleine vos schreef was er een hittegolf. Dat is nu niet het geval, hoewel de lente zich toch wel laat voorspelen. Twee weken geleden bloeiden er al winterakonieten in onze tuin en nadat de sneeuw gesmolten was lieten de krokussen en sneeuwklokjes zien dat zij er zin in hadden.

Als u de website van de Vlinderstichting bezoekt en vervolgens naar de kleine vos gaat (De Vlinderstichting | Vlinder: kleine vos / Aglais urticae ) dan kunt u een staafdiagram zien met de vliegtijd van de kleine vos.
Van november tot en met februari wordt er niet gevlogen. Deze vlinder is dus eigenzinnig en zorgt daarmee dat er weer een beetje kennis aan zijn levenswijze wordt toegevoegd.

Het is niet de enige vlindersoort die standvlinder is en vroeg in het jaar te zien is. Dagpauwoog en Citroenvlinder horen er ook bij. Op zondagmorgen 21 februari vloog er een citroenvlinder voor het raam langs. Ook dit is vroeg in het jaar.

Foto: Peter C. Meijer

De foto is van de auteur en gemaakt op 20 februari 2021 om 13:30 uur. Natuurlijk heeft hij deze waarneming doorgegeven aan: www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button