NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Kerkuil’

Het zal je maar gebeuren. Je bent in de polder aan het vogels kijken en opeens langs de Noorderdijkweg zit er een uil op een paaltje. Dit overkwam Leen Kuiper op donderdag 4 november 2021. Dat je vogeltocht die dag totaal geslaagd is en dat je daarna nog lag van deze waarneming nageniet, lijdt geen twijfel. Het overkwam Leen Kuiper uit Wieringerwerf. Hij zorgt regelmatig voor foto’s, waarbij de auteur dan een stukje schrijft. En wat voor foto’s.

In het agrarisch gebied is de kerkuil een regelmatig voorkomende vogelsoort. Echter in de periode van de jaren zeventig en tachtig telden we steeds minder van deze soort. Was het aantal muizen aan het minderen? Agrariërs vinden het maar wat fijn om deze uilensoort in hun schuren te hebben. Muizen eten van de opbrengst van het land en dat wordt niet gewaardeerd.

Bij Wierhaven kennen wij uilenman Luc Smit uit Middenmeer. Tegen het eind van de vorige eeuw raakte hij geïnteresseerd in uilen en samen met anderen uit de Natuur- en Milieuvereniging Wierhaven maakten zij uilenkasten. De onlangs overleden Ad Roest heeft wel twintig kasten getimmerd. Diverse mensen uit Noord-Holland hielpen Luc om de kasten in de schuren op te hangen en daardoor is het aantal kerkuilen weer enorm toegenomen. En dit niet alleen in ons gebied, maar ook in heel Noord-Holland.

Luc kon dit nagaan, omdat hij samen met Renze Montsma uit Middenmeer de uilen ringt. Als er dan een dood wordt gevonden kan het Vogelringstation vertellen wie en waar de uil geringd is. Educatie is van groot belang voor de mensen in ons gebied. Zo leert men de omgeving te waarderen en te begrijpen.

De foto is gemaakt door Leen Kuiper op 4 november aan de Noorderdijkweg.

Foto: Leen Kuiper

 

 

Laat meer zien
Back to top button