NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Impressie van een leven’ (177)

Het is 13 juni 2023. De warmte is te dragen in de schaduw van ons huis. Ik kijk rond en zie diverse soorten insecten die ik soms wel, soms niet kan fotograferen en determineren. Boven mijn hoofd tsjilpen de Huismussen. Wat willen zij? Zijn het jongen die voedsel willen? Mannetjes laten ook van zich horen. Willen zij een vrouwtje en weer een nest? Ik weet het niet.

Twee Koolmezen vliegen af en aan naar een nestkastje bij de buren. Het is genieten. Huiszwaluwen laten kun knorrende geluidjes horen, Gierzwaluwen tonen hun wendbaarheid. Een Turkse Tortelman zit uren op het dak aan de overkant. Zijn monotone geluid verveelt mij (nog) niet. Enkele Puttertjes vliegen over en ik herken ze aan hun roep, evenals de Kneutjes. Een mannetjes Merel vliegt naar een groepje struiken bij de buren. Zou er een nest zijn? Aan de over kant was er een nest, maar of er jongen konden uitvliegen?? Er zijn heel veel katten!

Plots loopt er een middelgrote spin over de stenen. Ik weet even niet welke spinnensoort het is en dus fotografeer ik de spin met mijn Iphone. Vervolgens de spin determineren via Obsidentify. Het is een soort Kaardespin. Er zijn wel zeven soorten. Ik vermoed dat het de Muurkaardespin is. Die komt overal in Europa voor. De spin vervolgt zijn weg. Even later gaat de Merel boven op de struiken van mijn buren zitten. In zijn snavel heeft hij wat vliegjes. Voer voor zijn jongen elders. Zo krijgen ze de broodnodige eiwitten. De Merel duikt naar beneden op de stenen voor mij. Hij pikt en vliegt weer weg. Ik herken in zijn bek de Kaardespin die ik eerder fotografeerde. Dat is de natuur: ‘eten en gegeten worden’.

De foto is gemaakt op 13 juni 2023 door de auteur in zijn tuin in Middenmeer

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button