NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Houtduiven zijn lekker?’ (190)

Het verzamelen van documentatie van vogels is iets dat ik al jaren doe. Op mijn werkkamer staat een ladekast met twee laden die helemaal gevuld zijn met hangmappen. Per familie is er een hangmap en in zo’n map zitten er dan weer andere mapjes per vogelsoort. In zo’n mapje stop ik allerlei knipsels over de betreffende soort.

Vijfentwintig jaar geleden startte het zoekprogramma Google. Het is ongelooflijk wat je daar allemaal op kunt vinden. Eigenlijk is een eigen documentatie in deze tijd niet meer nodig, hoewel… Heel veel knipsels in de map over de Houtduif komen uit het tijdschrift ‘De Nederlandse Jager’. In de tijd dat ik nog in Slootdorp woonde, kwamen de jagers bij elkaar in hotel Lely om daar te vieren dat ze een mooie buit hadden. De Houtduiven lagen dan netjes naast elkaar. Op mijn vraag wat er mee gebeurde, bleek dat ze voor de maaltijd waren.

Mogelijk waren sommige boeren wel blij, want uiteindelijk zijn duiven zaadeters. Als schade noemden men in het betreffende tijdschrift: vraat-, bevuiling, vertrapping- en vernielingsschade. Vraatschade komt het gehele jaar voor: ingezaaide granen, kiemende spinazie, rijpe aardbeien en peulvruchten’.

Eens las ik een verhaal over de witte hals vlekken. De Houtduif zou vervelend zijn bij Jezus aan het kruis en een engel greep de duif om Jezus te beschermen. De vingerafdrukken staan sindsdien inde hals van de Houtduif. Ik kan niet meer vinden waar het stond. Mocht u het weten dan hoor ik het graag. De foto is genomen op 21 april 2023 in Wieringerwerf op het gras in de Venusstraat door de auteur van dit stukje.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button