NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Het jaar van de huismus’ (205)

Allereerst wens ik u lezer en uw geliefden een goed en gezond 2024. Met veel plezier meld ik u zaken die mij en hopelijk u boeien. Het gaat om de waarnemingen uit onze directe en wat verdere omgeving.

Heeft u de serie ‘Frozen Planet’ gezien? Prachtige en interessante beelden. Ook heb ik genoten van de serie ‘Wintergasten’, met bioloog George Monbioti. Hij heeft een een goede kijk op onze huidige tijd. Een geweldig boek dat ik las: ‘Waar de rivierkreeften zingen’ geschreven door Delia Owens. Misschien inspireert het u ook in deze regenachtige dagen.

Erop uit om vogels te kijken, lukt mij niet. De vogels rondom ons huis of die ik onderweg zie trekken mijn aandacht. Het valt mij op hoeveel Kauwen er zijn. Langs de Nijverheidsweg in Middenmeer is een plekje waar ze foerageren. Wat eten ze? Wormen? Engerlingen? Ik zoek het wel eens op als ik ze ook op de foto kan zetten.

Deze winterse tijd besteden vogelaars aan groepen ganzen. Ook Wilde en Kleine Zwanen krijgen de aandacht. De Stichting Ornithologisch Veldonderzoek (SOVON) houdt de tellingen bij. De laatste jaren wordt één soort benoemd als vogel van het jaar. Dit jaar is dat de Huismus.

SOVON en Vogelbescherming stimuleren ons de gegevens van deze soort door te geven. Daartoe geven ze stickers uit om ons te stimuleren. www.sovon.nl/actueel/nieuwsberichten/2024-wordt-het-jaar-van-de-huismus

Laat meer zien
Back to top button