NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Grote Bonte Specht’

Na een drukke avond over datacentra zat ik rustig te lezen in het relaas dat Obama schreef. Een dik boek met voor een ouder wordend mens kleine letters. In mijn ooghoeken zag ik opeens iets bewegen bij de sierkers tegenover ons huis. Ik zag direct dat het een grote bonte specht was, maar man of vrouw? Snel de kijker gepakt en toen vloog de specht al door richting Penhoorn.

Na de kramsvogel, die ik onlangs noemde, was dit weer een bijzondere waarneming, zij het niet de eerste keer. Al eens eerder heb ik een grote bonte specht aan de stam van de sierkers gezien. Eén van mijn kennissen uit de Hoogkamerlaan in Middenmeer meldde diverse malen enthousiast dat zij een bonte specht in haar tuin had. Hieruit blijkt maar dat deze soort vaker voorkomt in onze omgeving. In april laten zij hun roffel horen op de bast
van bomen. Dit om daardoor insecten tevoorschijn te laten komen en dat is voedsel voor ze. Ook zoeken ze zo nestplekken. Een gat in een boom is daar zeer geschikt voor.

Waar ze in de zomer insecten zoeken, is de winter er juist om zaden te verzamelen. Het is een standvogel, hetgeen betekent dat ze in onze omgeving blijven. De foto is gemaakt door Johan van der Vegt, Wieringerwerf.

Foto: Johan de Vegt

5 december 2020
www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button