NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Grote bladsnijder’ (178)

De eerste waarnemingen werden vorig jaar gedaan. In onze tuin hangen aan de erfscheiding bakken waarin wij in april viooltjes zetten. Dat is altijd genieten. Opeens zie ik een insect met een stukje blad onder de bak met viooltjes verdwijnen. Dit herhaalt zich vele malen. Welk insect is dit? Ik kon het niet vinden.

Dit jaar herhalen zich de waarnemingen. Ik pak een stoel en ga met een fototoestel klaar zitten om te zien of ik een beest op de foto kan krijgen. Helaas ze verdwijnen zo snel naar het binnenste van de bak dat het mij pas na heel veel pogingen lukt. Dit wel dankzij een beestje dat op de rand van de bloembak is gaan zitten met een blad in de kaken. Het blijkt een Grote Bladsnijder, een soort die hoort bij de familie van de Behangersbijen, die wel 19 soorten telt.. Daarvan zijn zes soorten algemeen in Nederland.

Deze bijen kregen de naam vanwege het feit dat vrouwtjes hun nestgangen bekleden met stukjes blad, waardoor een kokertje ontstaat. Ze knippen met hun kaken de blaadjes uit het blad van allerlei soorten planten. Constant vliegen ze af en aan en dan kruipen ze de bloembak vanaf de onderkant, of soms zelfs de bovenkant, binnen. Het is heel fascinerend.

De foto is van de auteur en gemaakt op 17 juni 2023 in de tuin van ons huis.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button