NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Frambozen’ (180)

Het is weer de tijd om ze oogsten. Daarna worden ze door mijn echtgenote verzameld en tijdelijk ingevroren. Als er 1250 gram geplukt is, kunnen er vier potjes jam van gemaakt worden. Dat gaat met geleisuiker en daarmee is de hoeveelheid de helft minder dan met gewone suiker en dus gezonder. De laatste dagen pluk ik elke keer ongeveer een half pond.

Een aantal jaren geleden zag ik langs de Industrieweg in Middenmeer een stukje grond dat kennelijk geen bestemming had. Daar groeiden  frambozentakken. Er was geen eigenaar en ik nam een paar takken mee. Die takken hebben zich nu in onze tuin uitgebreid. Dat is niet zo gek, want Frambozen horen tot de pioniersplanten en wel op open plekken in het bos. Vervolgens verspreiden ze zich via wortelopslag.

Als ik de takken leeg geplukt heb, knip ik de tak af en vlakbij staat er al weer een nieuwe tak die volgend jaar weer vruchten geeft. De Framboos hoort tot de Rozenfamilie net als de Braam. Bij het oogsten zie ik het Aziatisch Lieveheersbeestje op de bladeren zitten, net als de nimfen van de Groene Wants. Van lieveheersbeestjes is bekend dat zij leven van Bladluizen. Of dit ook bij de wantsen zo is, weet ik niet.

Boven op de heg van de buren loert de Merel op het moment dat ook hij of zij kunnen genieten van de frambozen. Daarna vliegt het mannetje naar het dak aan de overkant en wij krijgen dan een heerlijk liedje als dank. De foto is van de auteur 6 juli 2023.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button