NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Exoten’

Leen Kuiper fotografeerde de zwarthalzwaan in de Dijkwielen. Je moet natuurlijk even met de ogen knipperen als je deze soort ziet. In Zuid-Amerika kijken ze er niet van op. Zelf heb ik deze soort niet gezien toen ik op weg naar Antarctica in Ushuaia op de boot moest stappen. Ik heb toen wel het natuurgebied Tierra del Fuego bezocht, maar helaas.

In de buurt van Perth (Australië) zag ik in 2011 wel de Zwarte Zwaan. Die was daar natuurlijk wild. Een tijd lang als ik via de A7 de Wieringermeer uitreed, zag ik rechts twee zwarte zwanen. Afgelopen jaar niet meer. Waardoor komen ze in ons land? Er zijn veel mensen die een hobby hebben om bijvoorbeeld diverse soorten waterwild te houden. Niet zo gek, want de mandarijneend is toch prachtig. Mijn vader had vroeger rijstvogels in een volière.

Mooie vogeltjes die ik veel later op Java zag. Ze waren toen zeer schaars geworden, doordat ze gevangen werden om elders in een kooitje te zetten. Halsbandparkieten zijn inmiddels in het Amsterdamse Volkspark en langs de
Sloterplas redelijk normale vogels. Je ziet ze eerder dan een inheemse vogelsoort. Evasieve soorten horen niet in Nederland thuis. Soms vinden wij het prachtig en soms moeten ze snel verdwijnen doordat ze dominant zijn. Er is altijd angst bij het ‘vreemde’, maar of dit altijd terecht is?

Foto: Leen Kuiper

Leen Kuiper maakte deze foto op 4 april 2021 van de zwarthals zwaan in de Dijkwielen.
Zie ook:  www.wierhaven.nl

 

Laat meer zien
Back to top button