NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Endurance’ (113)

In 2007 was ik in de gelegenheid mee te gaan met een reis naar Antarctica. Daarvan deed ik verslag in de – nog altijd door velen gemiste – Wieringermeerbode. Aan die reis moest ik deze week denken toen het bericht kwam dat men de Endurance had ontdekt. Dit is het schip waarmee Ernest Shackleton als een van de eerste Antarctica wilde oversteken. Daarmee behoorde hij samen met Amundsen en Scott tot de groep ontdekkingsreizigers van het begin van de twintigste eeuw.

Mijn advies: lees het verhaal over deze expeditie of als het kan bekijk de film die over deze geweldige tocht is gemaakt. Het schip moesten ze achter laten op het ijs. De bemanning moest wachten op hulp die door Shackleton bij het walvisstation op South-Georgia werd gehaald. We hebben het over het jaar 1915. Het schip blijkt te zijn weggezakt onder het ijs.

Ik lees dat het op 3 kilometer diepte ligt. Het is nog in zeer goede toestand. Destijds voeren wij naar het Antarctisch schiereiland en vandaar naar South Georgia. Onderweg stopten wij om eer te betuigen aan Shackleton. Hij ligt er begraven. Bij het graf is het de bedoeling om een glas whisky te ledigen. Daartoe had de leiding van de excursie enkele flessen mee genomen. Ook ik deed mee aan dit ritueel. Het was heel bijzonder.

Heel wat herinneringen aan deze reis kwamen weer boven. Ik ben blij dat ik dit mocht meemaken. Het is uniek.

De foto is gemaakt van de auteur van dit stukje door een van de medereizigers. 14 maart 2007.

Laat meer zien
Back to top button