NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Een ‘lek’ in Middenmeer’ (184)

Afgelopen woensdagavond (2 augustus 2023) had mij dit niet verbaasd. In onze straat stond het blank. Net te ondiep om te varen, maar gelukkig gaat dit stukje niet over wateroverlast. De Kemphaan is een vogelsoort waarvan fraai uitgedoste mannetjes hun verenkleed tonen aan de vrouwtjes. Ze dansen zo fraai dat een vrouwtje moeite heeft met kiezen van de juiste partner. We noemen dit baltsen en de baltsplaats van de Kemphanen heet een ‘Lek’.

Hieraan dacht ik, toen ik een groep jongens en meisjes met veel aandacht voor elkaar, zag staan bij en op een grote trampoline. Een groepje van drie of vier jongens is al dagen bezig hun acts te oefenen binnen het netwerk van de oefenplek. Salto’s, dubbele salto’s, dubbele axels en hoe of al die oefeningen ook mogen heten. Ik genoot van hun circusacts en ik niet alleen.

Er kwamen langzamerhand ook meisjes bij het ‘baltsveld’. Vol bewondering keken ze eerst naar de capriolen, maar na verloop van tijd werd de aandacht van een meisje voor een jongen groter. En juist dit gedrag deed mij denken aan de Kemphanen op de Lek. Zij draaien daar hun rondjes en showen met hun verenpracht om zo een vrouwtje te versieren. Men vraagt wel eens aan mij wat is jouw lievelingsvogel en dan noem ik deze soort. Het zit vooral in de naam. Je moet je in het leven nooit op je kop laten zitten en als je ziet dat anderen onrechtvaardig worden behandeld, kom ervoor op. Dat is waarom mensen Pieter Omtzigt en Renske Leijten zo waarderen.

 

Laat meer zien
Back to top button