NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Een boeiend jaar in Middenmeer'(104)

Het is al veel jaren mijn gewoonte op de eerste dag van het jaar te beginnen met het noteren van de vogelsoorten die ik zie. Echt vroeg was ik op 1 januari niet op, maar dat ik gedurende de eerste uren van de ochtend geen van de normale vogelsoorten zie, vind ik wel opvallend. Is daar een reden voor? Even overleggen met Otto de Vries. Hij houdt net als ik de vogels rondom zijn huis in de gaten. Hij had niet dezelfde ervaring als ik en dat terwijl er ook in Wieringerwerf veel vuurwerk de lucht is ingegaan.

De eerste vogel die ik zag was een kauw. Daarna een in V-vorm vliegende groep ganzen. In de middag ging er een huismus aan de overkant van de straat op het dak zitten. Twee pimpelmezen namen heel even plaats op een tak van de sierkers.

Op 2 januari kwam er een merel langs. In aflevering 29 heb ik geschreven dat er zorgen zijn over de stand van de merelpopulatie. Zoals u in de vorige aflevering kunt zien, is de merel de vogel van 2022. Mocht u een nest in uw tuin hebben in dit voorjaar, dan mag u mij dit melden. Zo probeer ik dit jaar zicht te krijgen op het aantal merels in Middenmeer.

Verder noteerde ik in de volgende soorten: overvliegend de aalscholver, twee eksters, een kleine mantelmeeuw, een kokmeeuw. Een Turkse Tortel, een houtduif, alles vanuit ons huis in de Schelpenwijk. Even daarbuiten een wilde eend. Op 4 januari in de tuin een winterkoning en een overvliegende spreeuw.

Op vrijdag naar Wieringerwerf. In de plasjes twee bergeenden, een meerkoet en drie waterhoentjes. Deze week dus 17 soorten. Een roodborst wilde zich (nog) niet laten zien. Otto de Vries kon wel een roodborst noteren en hij maakte de foto die hierbij gaat.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button