NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Duizendpoot’ (120)

Opeens zag ik het diertje lopen over de grond. Het valt natuurlijk niet mee om dit insect op de foto te krijgen. Wat wil je met zoveel poten die de snelheid kunnen bevorderen. Geleedpotigen vormen een grote groep in het dierenrijk. Insecten horen er toe en ook spinnen en kreeftachtigen. Wij hadden onlangs een bijentelling. Die horen ook tot de insecten. Als u meegedaan heeft, weet u mogelijk hoe lastig het is om zeker te weten welke soorten er in uw tuin te zien zijn. Ik wil dat best erkennen.

Een duizendpoot herken ik wel meteen, alhoewel er ook miljoenpoten zijn, maar die verschillen nogal van de genoemde soort. Duizendpoten komen in vochtige omstandigheden voor. In de composthoop, onder potten en stenen. Ik heb echter in onze tuin niet vaak een dergelijk dier gezien. Het verbaasde mij dat ik de duizendpoot op de grond in de huiskamer zag. Wel in de buurt van de keuken. Af en toe zie ik daar zilvervisjes en die houden ook van vocht.

In aflevering 53 (2020) schreef ik daar over. Volgens de literatuur zijn duizendpoten alleseters en schijnen ze ook van zilvervisjes te houden. Dat komt goed uit, maar of ze er hun buik vol van kunnen eten, weet ik niet. Wel schijnen ze ook mieren te eten en die zijn er om het huis voldoende.

Niet dat ik zie dat het aantal mieren minder wordt, maar als natuurlijke bestrijder hou ik van duizendpoten. De foto is gemaakt door de auteur op 19 maart 2022 in zijn huis in Middenmeer.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button