NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Dreigen’ (176)

Op de drempel van onze garage zie ik een redelijk groot beest. Tja, wat is groot? Bij een olifant valt dit beestje in het niet, maar in vergelijking met een Pissebed is het best een fors insect. Uiteraard wil ik weten wat er in en rond ons huis sluipt en ik vang het dier, althans dat was mijn bedoeling. Zodra ik echter in de buurt kom, zie ik het achterlijf van het beest omhoog gaan en dan weet ik dat het een dreighouding is. Een schorpioen is het niet, maar net zoals die beesten dreigt de vreemdeling. Toch maar het dier vangen. Daarna een aantal foto’s maken met mijn Iphone en ook met mijn digitale fototoestel.

Vervolgens eens zien wat de app ‘Obsdentify’ aangeeft? Daarna nagaan of dit overeenkomt met de herkenning op de website ‘waarneming.nl’. Aangegeven wordt dat het een Stinkende Kortschildkever is. Ik heb wel van Kortschildkevers gehoord, maar deze soort is nieuw. Als ik op zoek ga naar meer gegevens, blijkt het beestje een collega te zijn van de gft-ophalers van HVC. Ze komen voor in tuinen en daar verschuilen ze zich vaak. Op Wikipedia lees ik dat dezer soort ook bekend staat als ‘het vuilnisbakmonster’. Bovendien komen ze overal in Nederland algemeen voor. Naast de dreigende houding kunnen ze ook een melkwitte vloeistof afscheiden. Kennelijk danken ze hier hun ‘Latijnse’ naam: Ocypus olens’ aan. Olens betekent: ‘geurafgevend’.

Hun voedsel bestaat uit plantendelen en kleine insecten. Met hun stevige kaken kunnen zij het voedsel in stukken knippen en dan opeten. Interessant is dat dit beestje in het Engels: ‘Devil’s coach horse beetle’, waarmee de mythe ontstaat dat de soort iets met de Duivel te maken heeft. Magere Hein zou een afbeelding van deze Kortschildkever in zijn zeis hebben.

De foto is genomen op 2 juni 2023 door de auteur bij zijn huis in Middenmeer (Mossel).

Laat meer zien
Back to top button