NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘De Voedselbak’ (147)

Het is weer tijd voor de gft-bak, de groene bak die op vandaag geleegd wordt. Mijn aandacht wordt getrokken door twee eksters. Nu zie ik deze vogels wel vaker in onze voortuin, maar op de groene bak heb ik ze nog niet gezien. De oorzaak is dat er boven op het deksel enkele stukken brood liggen. Iemand blijkt ze daarop gelegd te hebben. Het voeren van vogels is op zich iets om van te genieten, maar op deze bijzondere plek is dit voor mij nieuw. Een kat had de eksters in de gaten en ook die had interesse voor de vogels op de voedselbak.

Eksters horen volgens de indeling in het dierenrijk tot de familie van de kraaiachtigen. Kraaiachtigen zijn slimme vogels en zij blijken steeds slimmer te worden. De kat had dus geen schijn van kans. De eksters vlogen het dak op en vanaf hun hoge positie zagen ze de gebruiker van de bak het brood van het deksel halen en vervolgens in de bak doen. Ik vond dat jammer, omdat ik met mijn fototoestel klaar stond om leuke plaatjes te maken.

Ik ging dus naar buiten en werd begroet met de uitroep: ‘ kijk, een paparazzi’. Een grapje dat ik goed opnam. De gftbakgebruiker vond dat het brood niet op de voedselbak hoorde. Mijn uitleg vond hij mooi en de stukjes brood werden weer op de voedselbak gelegd. De eksters bleken niet meer geïnteresseerd en ook de rondsluipende poezen zochten een ander doel. Dit alles nam ik waar op een gewone ochtend in de maand november en ik genoot.

De foto is op dinsdag 15 november 2022 gemaakt.

 

Laat meer zien
Back to top button