NatuurNieuws

‘En ons altijd weer boeit’ door Peter C. Meijer: De Dodaars

De dodaars hoort tot de familie van de futen. In ons gebied zijn de futen overal in het open water te zien. Daarnaast kennen wij de kuifduiker en de roodhalsfuut. Deze laatste twee kunnen wij buiten de broedperiode vinden op het IJsselmeer, de Zuiderhaven en in de havens bij Den Oever en langs de Afsluitdijk.

De dodaars broedt in ons gebied. Het is dan opletten geblazen nabij het riet, want deze kleine vogels valt vooral op door het geluid dat hij maakt. Dat is een hoog ‘hinnikend’ geluid dat lijkt op het geluid van een paard. In onze provincie heeft dit fuutje de naam ‘hagelzakje’ gehad. In de 18 e eeuw looiden jagers de huid van het vogeltje en daarin deden zij de hagelkorrels. Als we kijken naar de naam dan betekent ‘dod’ plukje veer dat op de achterkant van zijn lichaam zit. Op zijn ‘aars’, hetgeen gatje betekent.

In de jaren zestig bezocht ik de Kweekschool in Amsterdam nabij de Sloterplas. Ik herinner mij een buitenles met biologieleraar Theowald van Leeuwen naar de Sloterplas. Het vroor dat het kraakte en onder een brug was een wak. In dat wak doken een tiental dodaarzen. Dat vond ik heel bijzonder. Nog altijd vind ik dat je leerlingen buiten bekend moet maken met hetgeen de natuur in hun omgeving biedt.

Foto: Leen Kuiper

De foto is een dodaars in winterkleed en deze foto is gemaakt door Leen Kuiper.
Kijk voor meer informatie ook eens op: www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button