NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘De Coronavogel’ (198)

Rondom ons heen vertellen diverse mensen dat ze Corona hebben of dat mensen in hun buurt last hebben van Corona. Dat is voor degenen die er aan lijden heel vervelend. Het lijkt erop dat het Covidvirus een jaarlijks terugkerend verschijnsel gaat worden.

Eeuwen terug zou men bij een epidemie gezocht hebben naar oorzaken en gevolg. Bijvoorbeeld de pestepidemie is hier een mooi voorbeeld van. Opeens zag men prachtige vogels met een zijdeglans verenkleed. Als de Pest dan in volle gang was, meende men dat deze vogels de Pest overbrachten en zo ontstond de naam Pestvogel. Ik zie niet direct verband met een dier en corona of het moeten de vleermuizen zijn die volgens wetenschappers in China dit virus overbrengen. Of men dit nu nog vindt?

Begin november 2023 vloog er over het winkelcentrum in Wieringerwerf een groepje Pestvogels. Een vogelaar met een scherp gehoor en veel veldervaring hoorde ze en meldde ze op de vogelaarsapp voor onze omgeving. Dus staan de veldwaarnemers op scherp en enkele dagen later kwamen er nieuwe waarnemingen. Onder andere bij de Jupiterstraat werden ze gemeld. Ze waren kennelijk nogal ‘rellig’ waardoor het fotograferen van de vogels niet gemakkelijk was. Het is vooral in de winter dat ze uit het noorden van Europa naar ons komen.

In hun broedgebieden zijn het insecteneters, maar als ze naar het zuiden vliegen zijn bessen hun voedsel. Het is dus uitkijken naar de struiken van bijvoorbeeld de Gelderse Roos, waar ze dan van de bessen eten. In aflevering 5 (2019) van deze rubriek meldde ik dat er vlakbij de voormalige Dr. A. Ariëns Mavo in Middenmeer deze struiken stonden. U kunt zich voorstellen dat ik in de jaren dat ik daar lesgaf altijd hoopte op deze soort. Helaas daar is het mij niet gelukt. In genoemd jaar werden er ook Pestvogels in Wieringerwerf gezien,

De Latijnse naam Bombycilla wijst erop dat de vogel er zijdeachtig uitziet. Zijdestaart is de vertaling. En dan ‘garrulus’ dat wijst op hun ‘babbelachtig’ geluid. Net als de Gaai kwetteren ze er vrolijk op los. Vrij vertaald is dit ‘babbelziek’. Mocht u deze fraaie vogels ergens zien, gaarne aan de auteur van dit stukje doorgeven.

Leen Kuiper  maakte de foto in Julianadorp op 7 november 2023..

Laat meer zien
Back to top button