NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Dansmuggen’ (102)

Deze Coronatijd is voor mij een tijd van rust. Voor de kerst de boosterprik halen en verder lezen en genieten van het uitzicht op de Mossel in Middenmeer. Tegenover ons huis staat een boom, een kers en daarin komen allerlei vogels en een volgende keer zal ik daarover schrijven.

Boven de heg die om mijn voortuin staat, geniet ik van de muggen die op en neer vliegen boven de heg. Hun bewegingen inspireren mij om mijn gedachten te laten gaan. Bijvoorbeeld naar Antarctica waar ik in 2007 was. Ook daar wordt deze muggensoort gevonden die tot de familie van de Dansmuggen hoort. In Nederland kent men wel vijfhonderd soorten.

In tegenstelling tot de muggensoorten die ons in de zomer en het najaar plagen, steken deze muggen niet. De Steekmuggen vinden wij uiterst irritant. Zij zuigen ons bloed op voor hun levensonderhoud.

Dansmuggen zorgen niet voor ons ongenoegen en bij mij in tegenstelling voor mooie gedachten. Ik denk terug aan de tijd dat wij in huis een aquarium hadden. De tropische vissen kon je een groot plezier doen als ze rode muggenlarven kregen. Die rode kleur komt van hemoglobine. Dit kleurt ook ons bloed rood.

De dansmuggen zijn te herkennen aan de gevederde uitsteeksels op hun kop. Daardoor heeft men ze tot de familie van de ‘Vedermuggen’ gerekend. Het lukt mij helaas niet om een foto van deze kleine muggen te maken. Op het internet en in insectengidsen kunt u ze wel vinden.

 

 

Laat meer zien
Back to top button