NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Dag dode struiken..Dag Buxusrups..Dag Buxusmotten’ (175)

In aflevering 10 schreef ik een stukje over de Buxusmotten. Dat was in 2019. En nu is het zover dat al mijn Buxusstruiken dood zijn. De Buxusvlinder is hiervoor verantwoordelijk. Overal in onze omgeving, de Schelpenwijk in Middenmeer, zie je de gevolgen van de expansiedrift van deze prachtige nachtvlinder. Je ziet de vlinders ook overdag en dan spreken wij van dagactieve nachtvlinders.

Op de website van de Vlinder Stichting lees ik dat je deze vlinder kunt bestrijden met gif, maar dan dood je ook andere rupsen van vlindersoorten die wij wel willen om onze planten te bevruchten. Een advies van de Stichting is: ‘Denk bijvoorbeeld aan de liguster als vervanger. Buxusmotten kunnen hier niet van leven. Bijkomend voordeel: de liguster bloeit in de zomer en biedt dan voedsel aan vlinders en bijen. Andere mogelijkheden: struikkamperfoelie (Lonicera), kleine hulstachtigen zoals Japanse hulst (Ilex crenata), aardbeiachtige struiken (Potentilla fruticosa) of inheemse vogelkers (Prunus).’

De buxustruiken in de tuin heb ik laten verwijderen. Het is nu een kale boel. In het najaar zullen wij iets anders planten. Liguster lijkt mij wel mooi. Een bijkomend voordeel van het weghalen van de struiken is dat de rupsen eruit vallen en dat diverse vogels in de tijd dat hun jongen er zijn, het benodigde eiwit verzamelen in de tuin. Merel, Huismus en Ekster zijn van de partij.

Op de foto is gemaakt door de auteur ziet u een Buxusrups die via het raamkozijn probeert te ontsnappen aan het lot. Gemaakt: op 6 mei 2023.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button