NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Cetti’s zanger’ (118)

Een paar weken terug meldde ik een Zwarte Ibis nabij Smerp. Smerp? Waar is dat en waar komt de naam vandaan? Smerp ligt aan de oostkant van Hippolytushoef. Volg de Gemeenelandsweg vanuit Den Oever in de richting van Hippo. Over de betekenis van het woord zoek ik in het boek Noordhollandse Plaatsnamen, samengesteld door Jan Pannekeet. Hij geeft aan dat het mogelijk een samenstelling is van Smerre en dorp: Smerredorp. De betekenis kan komen van een kreek die hier liep en waar het modderig was. Zou smeer hier nog mee te maken hebben?

Diezelfde dag zat ik een tijdje bij de Zuiderhaven aan het eind van de Stontlerweg. Daar in de noordwesthoek had Gerben een Cetti’s Zanger gemeld. Mogelijk heeft u er nog nooit van gehoord, maar het is een vogelsoort die vanuit het Middellandse Zeegebied oprukt naar het noorden. Dit gebeurde al in de vorige eeuw. De schatting van het aantal broedvogels is volgens de laatste gegevens in 2019 meer dan 3000 broedparen. Zelf zag en hoorde ik deze soort in 1974 in het Quackjeswater bij Rockanje op Voorne. De opmars is dus al lang geleden begonnen. De gedachte dat het te maken heeft met de klimaatverandering wordt nogal eens genoemd. Vooral de warmere winters heeft deze soort geholpen bij zijn/haar uitbreiding.

De vogel is vernoemd naar de Italiaanse wiskundige en natuuronderzoeker Francesco Cetti. Hij leefde in de 18e eeuw en schreef een boek over de natuurlijke historie van Sardinië. De zang is luid en duidelijk te horen. Een mooie plek om te genieten en ont stressen. Leen Kuiper maakt op 18 maart 2022 deze prachtige foto bij de Zuiderhaven.

Foto: Leen Kuiper

 

 

Laat meer zien
Back to top button