NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Burgemeester’

Er zijn twee meeuwensoorten met de naam ‘Burgemeester’. Het zijn de Grote en de Kleine Burgemeester. De Latijnse naam voor de Grote Burgemeester is ‘Larus hyperboreus’. In die naam ziet u ‘boreaal’ terug. In 2020 werd dit woord regelmatig herhaald in verband met Forum voor Democratie. Na zijn overwinning bij de Provinciale Staten had Thierry Baudet dit woord gebruikt. Het gaf aan dat hij ons land wil houden met de mensen van het noorden.

De Kleine Burgemeester heet in het Latijn ‘Larus glaucoides’ ofwel ‘blinkend blauwgroene’ meeuw. Het schijnt dat zeelieden die in de arctische wateren voeren deze meeuwen ‘burgemeester’ noemden, omdat hij indruk maakt door zijn postuur en een zekere mate van dominerend gedrag.

Beide soorten worden in ons gebied gezien. Enkele jaren geleden was er een Kleine Burgemeester en deze week -28 december 2020 – werd er in de buurt van Gemaal Lely een jonge Grote Burgemeester gezien. Het zijn vogels van het arctische gebied. Onder andere zijn ze bij Spitsbergen te zien. Ze eten vis en schaaldieren.

In een kamer op het Multi Functioneel Centrum (MFA) in Anna Paulowna staat een Kleine Burgemeester. Die is aan de burgemeester cadeau gedaan. Het is natuurlijk wel een opgezet exemplaar. De foto is gemaakt door Otto de Vries op 29 december 2020 bij het IJsselmeer. Op Oudejaarsdag werd de vogel nog steeds gemeld.

Ik wens u een goed 2021 en dat het virus maar succesvol bestreden mag worden.

Grote burgemeester’ – Foto: Otto de Vries

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button