NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Bruinsnedemyceana’ (132)

Dit is weer echt een waarneming die mij boeit. In de plantenbak aan de schutting in onze tuin zag ik dit kleine paddenstoeltje. Ik was de afgestorven viooltjes in de bak aan het verwijderen. Het is een paddenstoeltje en wel een mycena. Dat is wat ik weet. Dus een foto gemaakt en op waarneming.nl gezocht naar het advies welke soort het kan zijn. Volgens deze website zou het een bruinsnedemycena zijn.

Paddenstoelen horen tot de schimmels. Die komen overal voor in allerlei vormen. Volgens de Nederlandse Verspreidingsatlas (NDFF Verspreidingsatlas | Mycena olivaceomarginata – Bruinsnedemycena)  is deze soort algemeen in graslanden. Er zijn weer diverse soorten binnen deze familie, waarbij er ook heel zeldzame bij zijn. De verspreidingskaart geeft aan dat er in de Wieringermeer geen meldingen van zijn. Als de soort goed gekeurd wordt, dan heb ik toch weer een bijdrage aan de wetenschap gegeven. Zeker weet ik het natuurlijk niet. Het kan ook een meer voorkomende soort zijn. Misschien is er een kenner onder u?

Paddenstoelen zijn weer onder te verdelen in plaatjes en gaatjeszwammen. Daartoe is het zaak onder de hoed te kijken. Dit minipaddenstoeltje heeft een hoed met daaronder plaatjes. In de plaatjes worden de sporen gemaakt die weer voor verspreiding zorgen. De persoon die mijn waarneming dient te valideren, vroeg mij onder de hoed ook foto’s te maken. Dat lukt mij niet. Daartoe is het paddenstoeltje te klein. Misschien met een spiegeltje.

Foto: Peter C. Meijer

 

 

Laat meer zien
Back to top button