NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Bij de visboer in Wieringerwerf’ (158)

‘Heb jij nog een foto van een Vink en wel van een mannetje en een vrouwtje’. De vraag werd door de auteur gesteld aan Otto. Elke week is Otto gewend een visje te eten bij de geweldige visboer die op vrijdag in Wieringerwerf staat. Ook ik ben een liefhebber. Terwijl ik de vraag stel, voegt een oudere dame zich bij ons en zij vertelt dat zij in de Saturnusstraat woont en daarna somde zij een rij vogelsoorten op die in haar tuin te zien zijn, waar ik wel wat jaloers op ben. Otto nam het gesprek over en hij vertelde dat de Vink een zaadeter is. Dat kun je zien aan de vorm van de snavel die kegelvormig is.

Ik vroeg om een foto van een paartje Vinken, omdat er in en onder mijn lievelingsboom de afgelopen week steeds vinken te zien zijn. Eerst zag ik drie mannetjes, maar later in de week kwamen er ook vrouwtjes bij. Zouden dit nu broedvogels bij ons zijn? In het najaar kun je groepen Vinken zien trekken langs onze kust. Ook hun roepjes verraden ze als ze overtrekken. Ze komen uit het Noorden. Ze zijn in ons gebied vrij algemeen en ook in Middenmeer en elders in onze gemeente broeden ze.

Bij de Tuinvogeltelling werd ook de Groenling genoemd. Ook dit is een vinkachtige net als de Keep. Het is één grote familie met nog meer soorten die ook in ons gebied te zien zijn. Denk aan de Appelvink en de Goudvink. Op de foto die door Otto is gemaakt, ziet u een mannetje en een vrouwtje. Ze zijn ‘dimorf’ of wel de geslachten hebben een verschillend kleed. Net als bijvoorbeeld de Wilde Eend. Met dank aan Otto de Vries uit Wieringerwerf.

Foto: Otto de Vries
Laat meer zien
Back to top button