NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Bezoek Koningin in Middenmeer’ (164)

In aflevering 160 meldde ik een hommelkoningin in Den Oever. Op 15 maart bezocht een hommel onze Blauwe Druifjes. Helaas verschool deze Dame zich steeds achter de bloemen van de kleine druifjes. Ik heb de hommel gefotografeerd, maar meer dan dat deze tot de Aardhommels hoort, kan ik u niet melden. Dat was op 14 maart 2023.

De Blauwe Druifjes zijn al een tijdje aan het bloeien. Ik geniet van deze plantjes, want ze zaaien zichzelf uit. Dit ondanks het feit dat de bodem van mijn voortuin door de eerdere bewoner is afgedekt met worteldoek. Dat is wel meer dan twintig jaar geleden, maar uiteindelijk overwinnen de plantjes. Als u opzoekt tot welke familie de Blauwe Druifjes horen, blijkt dat ze bij de Aspergefamilie ingedeeld zijn. Het zijn planten die uit het Middellandse Zeegebied komen.

Foto: Peter C. Meijer

De Kleine Vos weet de nectar van de bloemen te vinden. Er zaten op 17 maart een tijdje twee Kleine Vossen op de Blauwe Druifjes. Ik genoot vanuit mijn huiskamerraam van hun activiteit. Het is weer eerst op deze dag dat ik een lentegevoel krijg. Het zonnetje schijnt en vanmiddag ga ik de bakken aan de schutting vullen met viooltjes. Dan weet ik het zeker, de lente komt er aan. De foto is van de auteur en op 17 maart 2023 gemaakt aan de Mossel.

Laat meer zien
Back to top button