NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Bescherm uw kinderen tegen heksen’ (165)

Bij ons in de voortuin bloeien deze week een aantal plantjes van het Klein Kruiskruid. Als voormalig leraar biologie denk ik terug aan de lessen waarbij ik met de leerlingen een herbarium ging maken. Vroeger was dit in het Middelbaar Onderwijs een veel gebruikte manier om planten te leren kennen. Zelf ging ik met de leerlingen van de Ariëns Mavo planten verzamelen langs de Zuiderzeeweg, tussen Middenmeer en Slootdorp. Als de leerlingen dan een aantal plantensoorten hadden verzameld, kwamen ze terug op school en liet ik ze kijken naar de overeenkomsten en verschillen. Op basis daarvan leerden ze hoe bepaalde plantensoorten bij elkaar hoorden en die wij familie noemen.

Dat planten een Latijnse naam hadden vertelde ik ze ook en daarbij kwam Linnaeus aan de orde. Hij zorgde voor de indeling van het Planten- en Dierenrijk. Dat gebeurde met een Latijnse naam. Veel later was ik zeer geïnteresseerd in de betekenis van de Latijnse namen, maar ook de Nederlandse herkomst van een naam vind ik interessant. Zo vraag ik mij af waar de betekenis van ‘kruis’ vandaan komt. In het boek ‘Planten en hun naam’ schrijft H. Kleijn dat dit komt doordat verwezen wordt naar het kruiswijs staan van de bladeren. De Latijnse naam ‘Senecio’ is in het Nederlands ‘Grijsaard’ Dit doordat de bloemen zich snel tot zaadpluis vormen en dat is grijs.

Er zijn heel veel geneeskundige gebruiken te melden. Ook het beschermen tegen heksen door de plantjes in het bed van kinderen te leggen was vroeger bekend. De foto is van de auteur gemaakt in zijn voortuin op 23 maart 2023.

Foto: Peter C. Meijer

 

Laat meer zien
Back to top button