NatuurNieuws

‘En ons altijd weer boeit’ door Peter C. Meijer: Baardman

WIERINGERMEER – Het zal u ongetwijfeld opgevallen zijn de baard is in de mode. Toen de koning zich
vertoonde op Prinsjesdag en iedereen kon zien dat hij zijn baard had laten staan, was dit een nieuwsfeit dat herhaalde malen terugkwam. Was hij nu de aanstoker van de baard als modeverschijnsel?

Later zag ik de nationale ombudsman met baard en ook anderen lijken het voorbeeld te zijn gevolgd. Voor mij is een van de mooiste vogeltjes het baardmannetje. Johan van der Vegt maakte deze prachtige foto in oktober 2018 in het riet van de Dijkgatsweide. Wat een juweeltje!

‘Baardman in het riet van de Dijkgatsweide’ – Foto: Johan van der Vegt

In de begintijd van mijn vogelhobby (1964) had nog nooit deze soort gezien. In maart 1965 tijdens een van de vele tochten buiten Amsterdam heb ik deze soort gezien.

Toen hadden wij het nog over baardmezen, maar de wetenschap heeft uitgedokterd dat de soort niet bij de familie van de koolmees en pimpelmees hoort. In de taxonomie schaart men de baardman onder de ‘babbelaars’. Vogels die ook een lange staart hebben.

In de zestiger jaren werden de Flevopolders aangelegd. Nadien kwamen er op veel plekken baardmannetjes tot broeden. Men spreekt dan wel van het ‘Flevo-effect’. Als u naar de dijkwielen gaat en luistert nabij het monument dan kan het zijn dat u de nasale roep van de vogels hoort. Tjeng-Tjeng-Tjeng. Probeer dan of u ze kunt zien.
Ze zijn best wel vliegerig en dat doen ze van rietstengel naar rietstengel.

Met dank aan Johan van der Vegt voor de prachtige foto en als u naar de website van Wierhaven gaat, kunt u zien of ze vandaag of gisteren gemeld zijn en waar.

Laat meer zien
Back to top button