NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Atollen in het IJsselmeer’

Een geweldig idee vond ik, toen ik het las. Eens broedde op het schor van Den Oever de Strandplevier. Een interessante soort van het kustgebied. Het gaf mij altijd een plezierig gevoel. De atollen zorgen voor meer biodiversiteit aan vissen, planten en mogelijk nog andere broedvogels. Dan komt er een ander gebruik van deze eilandjes. Zet er zonnepanelen op. Dat is natuurlijk een nuttig gebruik.

Soms hebben wij tijden met veel ijs op het IJsselmeer. Bij het Paard op Marken heb ik gezien wat kruiend ijs kan veroorzaken. Ongetwijfeld heeft u lezer ook uw eigen ervaringen van vroeger. Nu terug naar de zonnepanelen. Herinnert u zich nog de brand in drie schuren bij de Moerbeek? Dat was heel verdrietig voor de tulpenkwekers. Een bijkomend nadeel was het feit dat er op de daken van de schuren zonnepanelen zaten die in miljoenen kleine glasdeeltjes uiteenvielen en op het gras ernaast terecht kwamen. Daar graasden normaal koeien, maar dat kon niet meer. Het gevaar op intern risico was levensgroot aanwezig.

En dan de panelen op de atollen. Als deze door welke reden dan ook in miljoenen stukjes glas terechtkomen op deze eilandjes en vervolgens in het water van het IJsselmeer dan ontstaat er andere schade. De paling die graag foerageert in de modder zal stuikjes glas mee-eten en na de vangst zijn wij de consumenten die
graag een palinkje verorberen. Wat gebeurt er dan bij ons intern? En dan heb ik het nog niet over sprot of ander vis in het IJsselmeer. Advies: met de huidige samenstelling van de zonnepanelen dus niet op de atollen zetten. Dat is gevaarlijk voor mens en dier en zo ook voor de biodiversiteit.

De foto van een strandplevier is gemaakt door Otto de Vries op 29 augustus 2010 op
het schor in Den Oever.

www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button