NatuurNieuws

‘En ons altijd weer boeit’ door Peter C. Meijer: Antonius Lambertus Johan van IJzendoorn

Dit jaar is het op 23 juni honderd jaar geleden dat Antoon werd geboren. In 1982 kocht ik het boekje ‘The Breeding-Birds of the Netherlands’ dat van IJzendoorn had samengesteld en in 1950 was gepubliceerd.

Mijn interesse in deze onderwijzer aan de R.K. lagere school te Hippolytushoef en latere leraar aan de mavo aldaar werd veroorzaakt doordat ik in 1976 leraar was geworden op de Ariëns Mavo te Middenmeer.

Als vogelaar wilde ik weten wie er allemaal naar vogels keken en hadden gekeken in de Wieringermeer. Zo kwam ik zijn naam tegen. In 1946 en 1947 schreef hij voor het tijdschrift Limosa (Orgaan der Club van
Nederlandse Vogelkundigen) artikelen over de broedvogels van de Wieringermeer in 1945-1947.

‘Antonius Lambertus Johan van IJzendoorn’ – Foto: Rob Monsees

In 1957 schreef hij het boekje ‘De Broedvogels van Wieringen’, een wetenschappelijke mededeling van de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging). In de Wieringer Courant van 17 mei 1958 werd het boekje besproken als ‘zeer lezenswaardige publicatie over de broedvogels van Wieringen’.

Hij schreef heel veel artikelen voor diverse media. Helaas heb ik hem nooit ontmoet, maar dat komt waarschijnlijk doordat hij later leraar in Castricum werd en al uit de Wieringermeer was vertrokken toen ik er in 1976 kwam. De foto is genomen uit een archief dat Wierhaven kreeg van Rob Monsees (†) uit Bergen.

Laat meer zien
Back to top button