NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘AI’ (169)

Artificial Intelligence (AI)  was de afgelopen week veel in het nieuws. Rondom mij heen hoorde ik mensen hierover met zorg spreken. Dit is natuurlijk begrijpelijk, want de voorbeelden die ons afschrikken zijn er vooral in de media.

Zelf maak ik ook graag gebruik van AI. Onlangs nog zag ik een ‘mug’ buiten op het raam in onze huiskamer. Of het een mug was, wist ik niet zeker? Dus pakte ik mijn fototoestel en ging naar buiten. Dan komt de opgaaf. Hoe fotografeer ik dit beestje zonder dat de huizen aan de overkant, de fraaie Japanse Kers of auto’s het onmogelijk maken de foto te gebruiken? Het lukte mij toch een redelijke foto te maken. Ook probeerde ik via de IPhone een plaatje te schieten. Dat lukte minder. Dan de gemaakte foto’s op de computer zetten. Vervolgens probeer ik de uitsnede van de ‘mug??’ te verscherpen en dan uploaden naar de website ‘waarneming.nl’.

Dit is een website die vergelijkbaar is met de app ‘Obsidentify’. Voor foto’s gemaakt met mijn IPhone gebruik ik die app. De foto’s worden ‘artificial’ vergeleken met heel veel opnames in de Cloud en wat was de suggestie van ‘Waarneming.nl’? Esperiamot??? Ik heb nog nooit van dit insect gehoord. Mijn idee ‘mug’ klopte dus totaal niet.

De Esperiamot hoort tot de dagactieve nachtvlinders. Dit is een soortgroep met heel veel verschillende soorten, denk maar aan de Kolibrievlinder. Pas in 1971 is de soort in Nederland ontdekt. Tegenwoordig zijn er ook waarnemingen op Texel. Het is dus niet heel bijoznder, want de soort komt overal voor en is algemeen. In het woord esperia zit het Latijnse woord voor hoop of belofte. Denk ook aan Esperança

De foto is genomen op 18 april 2023 in Middenmeer door de auteur.

Laat meer zien
Back to top button