NatuurNieuws

‘En mij altijd boeit’ door Peter C. Meijer

Het is alweer jaren geleden dat Dr. Foppe Inne Brouwer in het programma ‘Weer of geen weer’ dat toen gepresenteerd werd door Bert Garthoff de gevleugelde woorden sprak: ‘al wat leeft en groeit en ons altijd weer boeit’. Hij overleed in 1991. Tegenwoordig is het programma onder de naam ‘Vroege Vogels’ op zondagmorgen op de radio te beluisteren en op dinsdagavond op TV.

U snapt dat de schrijver van dit artikel al enige jaren geboeid is door al hetgeen wij in de natuur kunnen zien en beleven. Op de vraag van Alexander of ik hierover iets wilde schrijven, hoefde ik niet lang na te denken. Vrijwel elke dag is er wel iets dat mij boeit.

In 1973 werd de Vogelwacht Wieringermeer opgericht en toen ik in 1976 Otto de Vries ontmoette besloten wij er een Voelwerkgroep van te maken. In 1983 ontstond hieruit de Natuur- en Milieuvereniging Wierhaven. Wij wilden de mensen in de Wieringermeer laten zien hoe mens, plant en dier met elkaar een systeem vormen dat uiteen kan vallen als het alleen door de mens benut wordt. Hoe dat zit is vrijwel dagelijks een topic.

Aan de overkant van ons huis aan de Mossel in Middenmeer staat een sierkers. Langs de weg zijn deze soort bomen aangeplant. Dat levert mij heel veel plezier op. Zittend in mijn stoel kijk ik op deze boom en gedurende de dag kan ik allerlei vogels zien. Vandaag waren dat een groenling, twee merels, vier huismussen, enkele koolmezen en pimpelmezen. Verder een kauwtje en een ekster.

Wierhaven heeft een website:  www.wierhaven.nl en voor deze website voer ik regelmatig waarneming uit de tuin of uit de straat in. Door jarenlang waarnemingen in te voeren, is het mogelijk te zien of bepaalde vogelsoorten voor of achteruitgaan. Trouwens de laatste vlinder die ik zag in de straat is de Atalanta.

Middenmeer, 30 oktober 2019. Als u mij wilt mailen: meijerpc@quicknet.nl

Laat meer zien
Back to top button