ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Pret’ door Ds. Willemien Lammers

Lieve mensen ik moet eens even serieus met jullie praten. Het schijnt namelijk dat we een probleem hebben. Een echt probleem. Het gaat om een ernstig onderwerp. Echt over iets belangrijks.

En degene die het onder onze aandacht brengt, dat is niet de eerste de beste. Dat is een beroemde wetenschapper. Laurie Santos is hoogleraar aan de gerenommeerde universiteit van Yale. En zij zegt dus dat we een serieus probleem hebben. En ons probleem is dit: we zijn té serieus. We nemen onszelf, ons leven en de wereld veel te ernstig op. We zijn zo hard aan het werk om er wat van te maken, dat we één ding vergeten. En dat ene ding is nou niet iets wat we niet vergeten mogen. Namelijk dit: we hebben niet zo vaak pret meer. We hebben te weinig plezier. We maken te weinig lol. We doen te weinig leuke dingen. En dat is slecht voor ons.

Nou vermoed ik stiekem dat dit probleem in het werk-gekke Amerika wel wat groter en serieuzer is dan hier in West- Europa. Maar toch: ook wij zijn druk en moeten hard werken en wanneer we dan vrij zijn, dan moeten we nóg veel. Zorgen voor familieleden of vrienden. Schoonmaken. Sporten want dat is goed voor de gezondheid. Een instrument zo goed mogelijk leren bespelen. Gezonde recepten koken. En zorgen dat we genoeg slaap krijgen. We moeten van alles van onszelf. En het is allemaal serieus. En zo’n pandemie maakt dat nog erger.

En deze hoogleraar durft het dus te zeggen. Het hoeft niet allemaal zo serieus. Sterker nog: het is beter wanneer het zo nu en dan niet serieus is. Mens, durf te spelen! Maak pret! Plan plezier! Daar word je namelijk gelukkig van.

Ach, ik weet het natuurlijk al lang. Ik ben een gelukkig mens, ik deel mijn leven onder andere met een hond. En wanneer ik te veel of te lang werk, dan staat ‘ie ineens naast me. Kwispelend. Met een speeltje in zijn bek. Gewoon even lekker spelen. Even gek doen moet elkaar. Hij kwispelt en lacht me met zijn ogen toe. Mens, doe mee! En dan dansen we samen door de kamer en we hebben de grootste lol. Ik moest denken aan een aflevering van Friends, van jaren geleden. Twee vriendinnen gaan samen hardlopen. De éne doet dat bloedserieus. De ander rent met woeste bewegingen door het park. Alle mensen kijken op. De serieuze vriendin schaamt zich dood. Maar de ander zegt: “Dit is toch veel leuker? Ik ren zoals een kind. Heb je wel eens gezien hoeveel plezier kinderen daaraan beleven? Wat kan het jou schelen of de mensen raar opkijken. Heb gewoon pret!” En Phoebe had gelijk. Het is heerlijk om even helemaal op te gaan in spel, wat het dan ook is. Daar knap je van op.  Kortom: ik ga dit weekeind lekker even spelen. En u?

Willemien Lammers

Laat meer zien
Back to top button