ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Opnieuw beginnen’ door Ds. Willemien Lammers

Richie McCaw is een Nieuw Zeelandse schapenboer. Tenminste: hij werd geboren als de zoon van een schapenboer en dat wilde hij zelf ook worden. In zijn vrije tijd speelde hij in het rugby team van zijn school. Het was een goede school en een goed rugby team, en rugby is in Nieuw Zeeland een serieuze zaak. Dus er kwamen wel eens scouts kijken. Maar Richie werd niet geselecteerd. Hij maakte hij zijn school af en ging agricultuur studeren. En hij speelde nog steeds rugby. In 2001 werd hij tot verrassing van iedereen ineens geselecteerd voor de All Blacks. Dat is het nationale rugby team van Nieuw Zeeland. En één van de meest succesvolle sportteams in de wereld. Er werd wat over zijn selectie geschamperd. Richie had nog niet veel laten zien. Eén van de oud-ploegenoten zei in de pers: “Je kunt net zo goed iederéén een shirtje van de All Blacks geven!” Mensen die wel eens rugby kijken, weten hoe het afliep. Richie McCaw speelde 148 wedstrijden in het zwarte shirt, meer dan wie ook in de geschiedenis. En daarvan speelde hij 110 wedstrijden als aanvoerder. Hij werd twee keer wereldkampioen, won vier keer met zijn club het Super Rugby (dat is ongeveer de Champions League) en werd drie keer gekozen tot beste rugby speler ter wereld.

Nu denkt u misschien: dat is mooi, Willemien, maar waarom vertel je dit? Nou, hierom. Richie McCaw, die wereldberoemde sportman, de meest succesvolle rugby speler ooit, heeft een gewoonte die je misschien bij zo’n stoere man niet verwacht. Hij heeft een dagboekje. Een notitieboek. En daarin schrijft hij elke dag voor zichzelf aanmoedigende teksten op. Notities van dingen die hij niet wil vergeten. Motto’s voor de dag of de week. Dingen waar hij zich aan vast wil houden. En elke wedstrijddag schreef deze ervaren topsporter als thema voor de dag dit op: “Start Again”. Begin opnieuw.

Want een topsporter weet dat je niet op je lauweren kunt rusten: de successen uit het verleden tellen niet voor het resultaat van vandaag. En je kunt niet gefrustreerd blijven hangen in wat er verkeerd ging: dat is net zo goed voorbij. Het enige wat je kunt doen is iedere keer weer opnieuw beginnen. Richie is natuurlijk niet de enige die zo leeft. Paulus schreef het al, bijna 2000 jaar geleden: Niet dat ik mijn doel al heb bereikt. Maar: ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt.

Opnieuw beginnen heeft iets betoverends. En je kunt steeds opnieuw opnieuw beginnen. Doelen stellen voor een dag of voor een week. De dingen eens op een andere manier proberen. Of gewoon: met kleine stapjes werken aan een betere situatie. Wij beginnen op 13 september bij ons in de kerk opnieuw: er mogen behoedzaam weer een paar mensen aanwezig zijn tijdens de kerkdienst. Iets wat eeuwenlang gewoon was en toen maandenlang ineens niet meer mocht. Maar we werken aan een nieuw begin. Stapje voor stapje. Elke dag opnieuw. Ik ben er blij om!

Willemien Lammers.

Laat meer zien
Back to top button