GemeentenieuwsNieuws

Column: ‘Op stap met … Enno Bijlstra en burgemeester Rian van Dam’

HOLLANDS KROON – Burgemeester Rian van Dam gaat regelmatig op pad met een gemeenteraadslid. Tijdens deze bijeenkomst worden plekken in Hollands Kroon bezocht die het raadslid motiveert of inspireert voor zijn of haar werk. Raadslid Enno Bijlstra bijt het spits af. Hij neemt de burgemeester mee langs verschillende plekken in de omgeving van Niedorp.

Donderdag 6 februari 2020

Ik wist het eigenlijk allang, maar toch ben ik weer verrast door de energie en passie uit mijn dorp. Ik was toch wel trots dat ik burgemeester Rian van Dam mocht meenemen naar bijzondere plekken rondom mijn woon- en geboorteplaats Winkel. Het is onmogelijk om in 3 uur alle dingen die ik zou willen, te laten zien. Er zijn dagen te vullen met verhalen over het mooie Hollands Kroon en vooral waarom ik zo trots ben op mijn eigen dorp.

Passie en hartstocht zijn eigenschappen die ik bewonder. Sta voor je zaak en doe dat met overgave. En juist deze kwaliteiten kwamen de burgemeester en ik tegen tijdens onze ronde door Winkel en omgeving. We bezochten het seminarie, (een opleidingsinstituut voor geestelijken in het klooster van Nieuwe Niedorp), “Het Kremlin” de beeldentuin van Gerrit en Mientje Leegwater en Jan Berghout van de Wooncompagnie. Zij verbouwen de voormalige (senioren)aanleunwoningen van het Winkelmadepark naar prachtige starters- of senioren huurwoningen. De inwoners uit Winkel en omgeving staan bekend om hun nuchterheid en “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”. Ze weten goed wat ze willen en dan gaan ervoor. Of het nu gaat om het opleiden van priesters, het scheppen van indrukwekkende kunstwerken of mooie en betaalbare appartementen bouwen, er werd een overtuigend verhaal verteld met passie en hartstocht.

Of je het ermee eens bent of niet, maar het doet me wel iets. Zonder overtuiging, inleving en een beetje lef waren Winkel en omgeving vreselijk saai geworden. Ik woon graag in een omgeving waar iets gebeurt en ik ben blij dat ik genoeg dingen zie waar ik mij aan stoor of juist blij van wordt. Want respect betekent “leven en laten leven” en hoort ook bij een dorp van verschillen en meningen. En die verschillen maken het boeiend en mooi.

Ik ben trots op mijn dorp. Natuurlijk erger ik mij ook wel eens aan dingen zoals hondenpoep of mensen die wel klagen maar zelf niet de handen uit de mouwen steken. Maar dat maakt het dorp ook mooi. Ik denk dat ik mijn trots over mijn dorp heb kunnen laten zien aan onze betrokken en geïnteresseerde burgemeester Rian van Dam. Als raadslid van Hollands Kroon probeer ik er voor alle inwoners te zijn en ik sta voor dingen waarin ik geloof. Maar het moet wel redelijk zijn en kloppen met de afspraken die we samen met elkaar in onze gemeente maken.

Enno Bijlstra
Raadslid VVD Hollands Kroon

Laat meer zien
Back to top button