ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Koffiedik kijken’ door Ds. Willemien Lammers

De één zegt: “Als straks de zon gaat schijnen, en we houden ons allemaal goed aan de regels, dan gaat dat virus vanzelf weg.” De ander zegt: “Ik geloof er niets van. Dit gaat lang duren. Het duurt nog wel anderhalf jaar tot er een vaccin is.”

De één zegt: “Maar dat virus is niet het enige probleem. Denk eens aan al die bedrijven die door de maatregelen kapot gaan. Straks krijgen we een dikke recessie.” De ander zegt: “Dat valt reuze mee. Sommige sectoren krijgen rake klappen, dat is waar. Goed dat de overheid heel actief
bedrijven steunt. Maar bij de supermarkten is het alle dagen kerst en schoonmaakbedrijven kunnen het werk nauwelijks aan. Als corona straks weg is, draait de economie zo weer volop.”

De één zegt: “Zo’n tijd van thuis zitten is zwaar. Al die mensen bovenop elkaar. Ruzies liggen op de loer. En voor mensen die alleen wonen dreigt een depressie.” De ander zegt: “Het is opvallend. Veel mensen zijn stiekem opgelucht dat ze ineens niet zo veel meer hoeven. Normaal gesproken
rent en draaft iedereen maar door. Nu zijn mensen blij om gewoon met elkaar thuis te kunnen zijn.”

De één zegt: “Ineens is er weer volop aandacht voor sociale waarden, voor elkaar helpen en voor elkaar zorgen. Let maar op, dat vertaalt zich straks ook in de politiek.” De ander zegt: “Straks maken we bij de verkiezingen een zwaai naar rechts. Iedereen wil weer regels en orde.” De oncoloog zegt: “Ik heb al heel wat slecht-nieuws gesprekken gevoerd in mijn carrière. Mensen schrikken wel van slecht nieuws, maar ze kunnen er goed mee omgaan. Weet je wat pas echt moeilijk is? Die onduidelijkheid. Daar kunnen mensen niet tegen. Dan gaan ze op zoek naar informatie. En dan geloven ze van alles.”

En wat zegt uw dominee? “Dit is een oude waarheid in het geloof: het leven is veel minder zeker en veilig dan je denkt. Onder normale omstandigheden al, en nu helemaal. En we lopen allemaal risico, altijd. Wie stapt er niet elke dag zonder zorgen in de auto? En toch kwamen er vorig jaar 678 mensen in Nederland in het verkeer om het leven. Die onzekerheid, die hoort bij het leven. Het leven is kwetsbaar en kostbaar. Niemand kan in de toekomst kijken. De enige zekerheid in het leven is deze: de liefde van God. Die is eeuwig. Daar kun je op bouwen. Als je dat eenmaal accepteert, kun je opgewekt in het leven staan. Wat de omstandigheden ook zijn. Dan doe je wat je kunt. Je volgt de regels van het RIVM en je leeft behoedzaam en zorgvuldig. Maar ook: waar je geen invloed op uit kunt oefenen, dat laat je los. Dat leg je in Gods hand. Van tobben is nog nooit iemand beter geworden.” Jezus zegt: “Maak je geen zorgen. Dat heeft geen zin. Je blijft er geen dag langer door leven. Kijk eens naar de bloemen. Zijn ze niet prachtig? Waarom vertrouw je dan niet op God?” (Naar Matteüs 6, bijbel in gewone taal.)

Ds. Willemien Lammers


Laat meer zien
Back to top button