ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Kerstvensters’ door Ds. Willemien Lammers

Van alle dingen die ik mis, zo in deze tijden van corona, springt er één rond de kerstdagen wel uit. Samen zingen. En ik snap dat het niet mag, heus! Maar wat is nou kerst zonder kerstmuziek? Dat vind ik trouwens niet alleen. Dat vinden de kerkgangers ook. En alle koorzangers. En dan zwijg ik nog over alle voetbalfans. In de tijd dat ik theologie studeerde in Amsterdam, tuitten mijn oren van alle discussies over hoe de kerk mensen niet meer aan zou spreken. En dan ging ik fijn naar wedstrijden van Ajax en dan hoorde ik die heidense en ontkerkelijkte F-side zingen: “De herdertjes lagen bij na-ha-hachte, zij lagen bij nacht in het veld. Daar hoorden zij engelen zingen… AJAX!AJAX! AJAX!” En daar moest ik dan altijd opgewekt om grinniken. Kortom: miljoenen en miljoenen Nederlanders zijn verdrietig omdat er niet gezongen mag worden. En met kerst doet dat extra zeer. Want we kennen alle liedjes uit ons hoofd en ook incidentele zangers zingen dan graag mee.

Maar dit jaar liggen er geen herdertjes bij nachte. En of de engelen nog wel mogen zingen van de overheid, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Terwijl samen zingen zo góed is voor een mens. Het verbetert je ademhaling en je houding, het maakt je opgewekt en blij, het schept een band met je medezangers. Zingen is goed voor je naar lichaam en naar ziel. Zelfs je immuunsysteem knapt er van op.

Intussen: wat doen we nu? Hoe geven we hier een positieve draai aan? De kerk waar ik bij hoor, de Samenstroom in Wieringerwerf, heeft een list bedacht. Kerstvensters noemen we dat. En het werkt zo: we roepen mensen in Wieringerwerf op: versier een raam. Maak van één venster in je huis een kerstvenster. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Kerstdecoratie is een eenvoudige variant. Kaarsen, kerstklokken, sterren, sneeuw, dennenbomen. Je kunt ook van sitspapier een glas-in-lood raam maken van je favoriete kerstverhaal. Of aan de binnenkant, in spiegelbeeld, een hoopgevende spreuk op je raam schrijven. Een miniatuur kerstdorp in de vensterbank. Als inspiratie kun je een (kerst-) lied gebruiken. Alles kan! Alles mag. Het is jouw raam: leef je uit! Maak er iets moois van en geef je dorpsgenoten iets positiefs mee.

En als er bij je venster een lied past, zoek het op op internet. En maak van de link een QR-code. En hang die op bij dat mooie venster. Zodat bezoekers niet alleen het raam zien, maar ook een lied horen. En stel je voor: straks, tussen kerst en begin januari, wanneer het voor veel mensen een stille tijd is, dan zetten wij de adressen met een kerstvenster op onze website. Zodat je een wandeling kunt gaan maken langs al die vensters. En al die kerstmuziek minstens even kunt horen, ook al is het alleen maar via een mobiel. Hoe meer mensen meedoen, hoe leuker het wordt. Doe je mee? Iedereen is welkom. Stuur een mailtje met je adres naar kerstvensters@desamenstroom.nl. En de lijst staat straks op desamenstroom.nl We zijn benieuwd!

Willemien Lammers

Laat meer zien
Back to top button